Joomla! Webbyrå

Letar du efter en Joomla! Webbyrå?

Joomla är ett komplett innehållshanteringssystem eller “Open Source Content Management System” (CMS) som även kan utrycka det. Ibland kallar vi det även för ett hemsidesystem eller webbpubliceringsystem. Kort och gott är det ett system som har sitt syfte att administrera och underhålla webbplatser.

Öppen källkod

Joomla är en s.k. fri programvara (öppen källkod) som ständigt utvecklas av oss och dess användare världen över. Joomla är i jämförelse med många andra CMS system väldigt enkelt och flexibelt och har ett mycket starkt community med 100.000 tals utvecklare. Vi anser att Joomla är ett av det bästa Open Source CMS-systemet som finns på marknaden i dagens läge. Joomla och WordPress konkurrerar varje år om olika award och priser.

Totalt sett har Joomla 100.000 tals utvecklare som bidrar med förbättringar och nya moduler och komponenter varje dag, timme och minut. Joomla blev utsedd som bästa CMS/ innehållshanteringssystem senast för ett år sedan av Packt Publishing som varje år delar ut priser inom dessa områden.

Några fördelar med Joomla

 • Användarvänligt – Lätt att sköta hemsidan och ny information
 • Enkelt men funktionsrikt
 • Framtidssäkert
 • Stora möjligheter
 • Systemet är föroptimerat för sökmonitorer
 • Allt kan administreras genom en webbläsare (tex Internet Explorer eller Firefox)

Idag används Joomla av 100.000 tusentals företag och föreningar i världens alla hörn. Några större företag som baserar sina webbplatser på Joomla är exempelvis McDonalds och IKEA.

Så är Joomla uppbyggt

Joomla är uppbyggt genom en stabil huvudkärna som ständigt utvecklas. Till denna huvudkärna kan man utveckla komponenter, moduler och plugin. En komponent till Joomla kan vara en större funktion som kan vara i stort sett vad som helst. En modul till Joomla är en mindre funktion som inte är lika omfattande som en komponent, dvs ett mindre script. Ett plugin till Joomla är ett script som gör det möjligt att genomföra specifika åtgärden på alla sidor i webbplatsen. Exempel på komponenter:

 • Komplett nyhetsbrevsfunktion
 • Komplett Köp & Sälj som exempelvis blocket.se
 • Funktion för att göra webbformulär
 • Funktion som gör webbplatsen till ett community
 • Modul som visar senaste nyheterna
 • Modul där man kan anmäla sig till nyhetsbrev
 • Modul där man kan skriva eller infoga eget innehåll
 • Infoga ett typsnitt som normalt inte hanteras av webbläsare
 • Sökmotorsoptimerings/ SEO-vänliga titlar och meta-koder
 • Videosupport på webbplatsen

 

Detta behöver du för att komma igång

För att komma igång med Joomla behöver man en webbserver som kan hantera skriptspråket PHP och databasen Mysql. Systemet installeras på webbservern och därefter kan man börja utforma sin webbplats. För att ändra och anpassa grunddesignen på webbplatsen kan man behöva en viss kunskap inom webbpublicering. Vi på 3on kan hjälpa dig att skapa en ny design och anpassa strukturen som du vill ha det. Vi hjälper även till med utbildning om önskas.

Redigera allt från frontend

Med Joomla finns det en backend administration men man kan även redigera i stort sätt allt direkt från hemsidan. På vår hemsida se ut som nedan.

Redigera modul i Joomla

En modul är som små widgetar i Joomla och moduler kan placeras på vilka positioner som helst. Ofta placerar sig moduler på en hemsida till höger eller vänster om huvudinnehållet. För att redigera en modul loggar man bara in i Joomla via hemsidan och sedan finns en redigera-knapp för alla moduler. Man klickar helt enkelt på denna knapp för att redigera modulens alla inställningar.

Redigera en artikel/huvudsida i Joomla

Att redigera en vanlig sida är precis lika enkelt som att redigera en modul. När man är inloggad som administratör för hemsidan finns en “redigera-knapp” på varje artikel som man sedan klickar på. När man gjort detta kan man ändra artikelns bilder/texter/videos mm. Se nedan:

 

Bild och filhantering i Joomla

Med joomla kan du enkelt hantera alla bilder och filer. Du laddar upp nya filer direkt från din dator och Joomla från oss stödjer även Drag and Drop. Du kan även beskära bilder och ändra storleken på bilder direkt i filhanteraren. Om du vill kan du även lägga på effekter på bilder, tex öka kontrasten på en bild eller göra den svartvit.